A zsírokról röviden

Akár komoly betegségek kialakulásához is vezethet, ha zsírok nélkül próbálunk meg étkezni. A zsírokat nem szabad teljesen nélkülözni, a teljes energiabevitel 15-30%-ának megfelelő mértékben fogyasztani kell. A nőknek naponta 70 gramm zsírra van szükségük, míg a férfiaknak körülbelül 95 grammra.  A helyes zsírfogyasztás megismerése ott kezdődik, hogy tudjuk, melyek a „jó”, és melyek a „rossz” zsírok.

cikk 71 kep1

A zsírok szerepe

A zsírok alapvető élettani folyamatokat látnak el a szevezetben:

  • energiát biztosítanak a működéshez
  • egyes vitaminok hasznosulását biztosítják (A, D, E, K)
  • fontos szerepük van a sejtfal felépítésében, a hormonháztartásban és a szervezet hőháztartásának fenntartásában

Milyen zsírokat ismerünk?

A konyhában, saját háztartásunkban is kétféle halmazállapotú zsírral találkozunk, a folyékony olajokkal és a kemény zsírokkal. Az olajak többnyire növényi eredetűek, a halolaj kivételével, a kókuszzsír, pálmazsír kivételével a kemény zsírok pedig többnyire állati eredetűek.

Egy másik csoportosítás alapján a zsírok lehetnek telített és telítetlen zsírsavakból állók, a telítetlen zsírsavaknál lehet egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak között is különbséget tenni, valamint vannak transzzsírok is.

cikk 71 kep2

Hogyan különböztessük meg a „rossz” zsírt a „jó”-tól?

A telített zsírok a „rossz” zsírok, tehát törekedni kell a telítetlen zsírok arányának növelésére. El kellene érni, hogy a transzzsírok fogyasztása a teljes energiabevitel 1%-ánál kevesebb legyen. Sajnos a telített zsírok fogyasztását nehéz csökkenteni, ezek találhatóak a húsokban, tejtermékekben. Transzzsírokkal a kérődző állatok húsában és a vajban találkozunk, valamint az iparilag hidrogénezett olajokkal készült termékekben, például a kekszekben, ipari süteményekben, chipsekben.

A túl sok „rossz” zsír hízáshoz vezet, valamint a koleszterinszint megemelkedéséhez, és így növelik a szívbetegségek kockázatát. A telített zsírok és a transzzsírok mennyisége legyen a zsírfogyasztásunk maximum 1/3-a.

A telítetlen zsírok közül a többszörösen telítetlen zsírokat a szervezetünk nem tudja előállítani, így különösen fontos a fogyasztásuk. Ezeket esszenciális zsíroknak is nevezzük, legismertebb közülük az omega 3 és az omega 6.

cikk 71 kep3

A telítetlen zsírok fogyasztása csökkenti a telített zsírok káros hatását. Segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, előnyösen befolyásolják a kognitív funkciókat és a viselkedést, mint például az ízületi gyulladást és az asztmát, vagy például a Crohn-betegséget. Olajos magvakban, halolajban, növényi eredetű olajokban, a jó minőségű margarinokban találhatóak meg. Ideális, ha a zsírfogyasztásunk 2/3-a ezekből áll.

 

Névjegy previtshop