Miért is jó a kombucha… ?
Nem tudjuk biztosan ma sem, honnan is származik a kombucha, de egy biztos: több évezredes távol-keleti hagyományai vannak. Időszámításunk előtt 221-ből is származnak olyan feljegyzések, amelyekben már „mennyei teaként”, illetve az „örök élet itala”-ként említik.
A soknevű teagomba
A Kombucha gombának és a belőle erjesztett italnak nagyon sokféle neve van (Kum-Cha, Volga spring, Mo-gu, Fungus japonicas), ezek közül az egyik a kirgiz tea. Egy japán hölgy kb. 60 éve Kirgiziába látogatott, és megdöbbent azon, hogy milyen sok 100 évnél idősebb ember él ott. A 80 év feletti asszonyok arcán alig látott ráncot. A rejtélyre a választ a kombucha teában látta, mert szinte minden háztartásban fogyasztották, minimum 3 dl-t naponta.
Mi is a kombucha?
A kombucha elve: gabonaféléket és zöldségeket erjesztéssel tesznek tápanyagokban gazdagabbá, és így egészségesebbé. Nagy mennyiségben termel vitaminokat, aminosavakat, antibiotikus anyagokat, enzimeket, így számos betegség vagy diszfunkció esetén hatásos.
A kombucha valójában nem egy gomba, hanem egy ital, amit egy adott mikrobaközösség (gombák és baktériumok) erjeszt, teából. A mikrobaközösséget hívják teagombának. A Viva Natura szerint a kombucha nem gomba, hanem zuzmó, ami a gomba és az alga szimbiózisából kialakult ősi életforma. A zuzmók 2,5 milliárd éve fejlődtek ki, az ember egyik ősi ételét jelentették. A zuzmó besorolást azonban megkérdőjelezi az, hogy a kombucha a zuzmókkal ellentétben sötétben is jól fejlődik, mert nem tartalmaz a zuzmókra jellemző algaösszetevőt.
Méregtelenítés kombuchával
Az egyik leghasznosabb méregtelenítő anyag, a glükoronsav található a kombuchában. A glükoronsavat a máj is termeli, segítségével köti meg a nehézfémeket, valamint a szervezetben termelődő vagy kívülről bevitt toxinokat. A glükoronsav megköti a test saját anyagcseremérgeit, és a környezeti mérgeket, így azok könnyen tudnak ürülni az epe, a vastagbél illetve a vesék segítségével. Az egészséges máj elegendő mennyiséget termel belőle, azonban szervi problémák esetén a kombuchával segíthetünk testünk méregtelenítésében. Hasznos segítség akkor is a kombucha, ha olyan környezetben tartózkodunk sokat, ahol túl sok a méreganyag.
Kiváló vizelethajtó, így ödémák esetén nagyon ajánlott. A mirigyrendszer működését is élénkíti.
Szintén a méregtelenítést támogatja azzal, hogy gyorsítja az anyagcserét, segít a zsírszövetek lebontásában, regenerálja a bélflórát, ezért fogyókúrázóknak is jó szívvel ajánlott.
A Green+ Kombucha koncentrátum vitaminokkal kiegészülve tartalmaz Kombucha kivonatot. Mivel a kombucha javítja az emésztőrendszer állapotát, így elősegíti a koncentrátumban található egyéb tápanyagok, vitaminok felszívódását is.
Vitamin és antioxidáns
B-vitamin komplex és C-vitamin forrás. Antioxidáns, erősíti az immunrendszert. A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is hatásos, csökkenti a koleszterinszintet, javítja az érfalak állapotát, segíti a vérkeringést.
A gyulladásos folyamatokat képes lassítani, enyhíteni, illetve megelőzni. Különösen a felső légúti gyulladások, és a torokváladék feloldása az „erőssége”. Nemcsak baktériumok semlegesítésére képes, hanem vírusokat is pusztít.
Az egészség megőrzése mellett fiatalító szerként is bevethető, mert a 35 év felett csökkenő Q10 koenzim szintjét képes szinten tartani. Nyugodt alvást biztosít, amely szintén fontos a betegségek megelőzésében és a test fiatalon tartásában.